Et tradisjonsrikt flatbrød med ertermel.
Holmen Crisp ønsker gjennom sine produkter å videreformidle matkultur gjennom ekte og naturlige produkter basert på gode og utvalgte råvarer. Vi er et av landets mest tradisjonsrike flatbrødprodusenter og verdens eneste leverandør av erterflatbrød.
Flatbrødbakst med lang tradisjon og historie
Flatbrødbakst er håndverk. Før i tiden var flatbrødet like viktig for den norske mattradisjonen som bagetten er for franskmennene. Og ingen var viktigere enn bakstekjerringa. Hun kunne kunsten å kjevle, og var fremfor alt effektiv, noe som gjorde henne ettertraktet rundt om på gårdene. Hulda Garborg, kokebokforfatter og folkloreforkjemper (1862-1934), omtalte flatbrødet som Norges nasjonalbrød. Hun mente at dette ikke bare var sundt med også godt for forbøyelsen og gav tenner som en hest …
Holmen Crisp er vår tids bakstekjerring. I de gamle sagaene og folkeeventyrene er flatbrødet med som en del av fortellingene. Vi gir nytt liv til gamle mattradisjoner. Vårt flatbrød har sine røtter fra Toten og Innlandet.
Erter og spesielt gråerter har vært dyrket i Norge helt tilbake til vikingtiden. De første skriftlige opplysninger om at ertedyrking var vanlig i Norge finnes i Magnus Lagabøters landlov som ble vedtatt i år 1247.
I gamle gravfunn er det funnet flere stekepanner av jern som antas å være fra 600 – 800 årene. Disse ble brukt til å steke brød. At ertermel var en viktig bestanddel i baksten finnes det flere tegn på. Først etter 1500 har det vi kaller flatbrød utviklet seg. På bygdene lags Mjøsa og spesielt Toten ble det dyrket erter, og dette ble malt til ertermel og så ble det erterbrød bakt. Av ertermel bakte de mye ertelefse som ved lagring ble hard. Denne lefsa inneholder mange av de viktigste næringsstoffene, og ikke minst fiber var god å ha som niste når det ble brettet sammen og gode fleskebiter ble lagt i mellom. Den ble lagt direkte i nisteskreppe når det var skogsarbeid og annet tungarbeid som krevde god tilførsel på sunn og energi givende mat. På Toten besto ”mårrabiten” til de som sto for tresking av erterbrød og flesk, og noen ganger med en liten dram til.
Erterflatbrød passer til mange retter
Fortsatt er erterbrød eller erterflatbrød like aktuelt, og den gamle mattradisjonen må holdes ved like både som tilbehør til annen mat og som egen rett, her er det bare å bruke fantasien og prøve seg frem.
Flatt og fleksibelt – Hva ville rømmegrøt og spekemat vært uten flatbrødet? For ikke å snakke om Rakfisk uten Ertebrød! Mange av våre tradisjonsrike matretter assosieres med flatbrødet, men mulighetene er nærmest ubegrensede. Parmesan, Pesto, Brunost, Kaviar, Rømme, Syltetøy – flatbrødet kan benyttes sammen med det meste. Til en god forrett, som tilbehør til hovedmåltidet eller kanskje som en lettvinn snack? Holmen Crisp er en naturlig del av dette mangfoldet.
Erterbrød er Spesialitetsmerket for unik smak.
Foto: Lise von Krogh
Produktfakta
Næringsinnhold | pr. 100 gram |
Energi | 1576 kJ / 375 kcal |
Fett | 1,2 g |
herav mettede fettsyrer | 0,3 g |
Karbohydrater | 82 g |
herav sukkerarter | 3,6 g |
Protein | 9,0 g |
Salt | 1,4 g |
Ingredienser: Hvetemel, rugmel, ertermel 17 %, salt, vann.
Oppbevaring: Oppbevares tørt, ikke for varmt og ikke i nærheten av varer med sterk lukt.
Vekt pr. pakke: ca. 210 g. En kartong består av 16 pakker.