Svart senker natten seg – Santa Lucia – Lussekatter – Advent – Mens vi venter….
Ingredienser:
- 3 dl kesam eller melkefritt alternativ
- 3 dl lunket vann
- 6 ss smeltet smør eller melkefritt alternativ
- 1 pose tørrgjær
- 1/2 ts salt
- 8 dl Jytte Fibra
- 1 1/2 dl sukker
- (1 g safran)
- 2 ts kardemomme
Fremgangsmåte:
Bland kesam og lunket vann i en bakebolle. Tilsett 1 dl av Jyttemel. Bruk en kjøkkenmaskin til å røre rundt i ca. 5 min.
Smelt smøret og tilsett gjær, smør, salt, resten av melet, sukker, safran og kardemomme. Kna deigen godt å la den heve i ca 30 min.
Forvarm ovnen til 225°C. Ha olje på hendene og trill ut biter av deigen til tykke “pølser”. Form de og legg lussekattene på en stekeplate med bakepapir. La de heve på ett lunt sted i ca 15 min.
Visp samme egget og pensle lussekattene med egg. Pynt med rosiner.
Stek lussekattene i ovnen i ca 12 min og til de har fått en fin gyllen farge.
Avkjøl på rist.
Foto: Silje Feiring