Prosessen med å bake surdeigsbrød er nokså omfattende. Dette er slow food! Uansett – det er verdt å vente på. Dette brødet er meget holdbart og fantastisk godt.
Ingredienser:
- Jytte Håndtverksmjøl Arv (Original), 5 Slag (Mix), Fibra eller ren Teff – smak og behag. Alle mjølene funker
- Honning
- Lunkent vann
- Evt fennikelfrø, gresskarfrø eller linfrø
Fremgangsmåte:
Dag 1 – Kveld
- 1 1/2 dl lunket vann
- 1 ts honning
- 1 ts fennikel frø (hvis du ønsker)
- Ca. 60 g Jytte Håndtverksmjøl
Varm en tykk keramikkskål med varmt vann, hell vannet av og bland vann, honning og mjøl i skålen. Varmen i skålen hjelper til med å la gjæringen komme i gang. Sett deigen på en lun plass.
Dag 2 – Morgen
- 1 dl lunkent vann
- 40 g Jyttemjøl
Varm en tykk keramikkskål med varmt vann, hell vannet av og bland vann og mel i skålen. Rør inn deigen fra dagen før. Varmen i skålen hjelper til med å la gjæringen komme i gang. Sett deigen på en lun plass.
Dag 2 – Kveld
1 dl lunkent vann
40 g Jytte Håndtverksmjøl
Varm en tykk keramikkskål med varmt vann, hell av vannet og bland vann og mjøl i skålen. Rør inn deigen fra morgenen. Varmen i skålen hjelper til med å la gjæringen komme i gang. Sett deigen på en lun plass.
Dag 3 – Morgen
- 1 dl lunket vann
- 40 g Jyttemjøl
Varm en tykk keramikkskål med varmt vann, hell vannet av og bland vann og mjøl i skålen. Rør inn deigen fra dagen før. Varmen i skålen hjelper til med å la gjæringen komme i gang. Sett deigen på lun plass.
Dag 3 – Kveld
- 1 dl lunkent vann
- 40 g Jytte Håndtverksmjøl
Varm en tykk keramikkskål med varmt vann, hell vannet av og bland vann og mjøl i skålen. Rør inn deigen fra morgenen. Dekk til deigen med plast Varmen i skålen hjelper til med å la gjæringen komme i gang. Sett deigen på en lun plass. Surdeigen skal nå være ferdig med små bobler og lett syrlig i smaken. La deigen stå en ekstra dag og den er klar til å begynne å bake med. Ta av 100 g og bland det inn med 750 g Jyttemjøl, samt 10 g salt og ca 8 dl vann. Bland det godt til løs deig, dekk til og sett deigen et lunt sted til neste dag. Husk å ta av surdeig hver gang du baker. Går det dager mellom hver baking, settes surdeigen kjølig mellom hver baking.
Neste dag
Hvis deigen kjennes for løs, blandes litt mer mjøl inn. Bland i eventuelle frø, urter osv. hvis du ønsker. Dette blir to brød. Helles i former, settes til heving.
Forvarm ovn til 250 gr og sett brødene inn. Skru så ned 180 gr. og stek brødene ca. 40-50 min. Sett de så på rist til avkjøling.
Lykke til med surdeigsbrødet!