Flatbrød er tradisjonskost og stadig mer aktuelt. De gamle mattradisjonene holdes ved like både som tilbehør til annen mat og som egen rett. Toten er et av de viktigste områdene for potetdyrking i Norge. På Innlandet har poteten vært en av de viktigste ingrediensene i kostholdet i flere hundre år. Foredling og produktutvikling kom naturlig og vårt potetflatbrød er en del av denne historien.
Bakst av flatbrød var opprinnelig en måte å konservere maten på samt tilby variasjon i form og konsistens og samtidig gjør det lette å ta igjen – klart til servering – inne eller ute på tur. Flatbrød er omtalt i alt fra norske folkeeventyret til fornemme kretsers matvaner fra tidenes morgen. Vårt potetflatbrød er et tradisjonsprodukt med moderne preg i form av sitt utseende, sin fasong og eskens størrelse og design. Den passer for mindre husholdninger og er fin å ha stående på bordet eller som en matgave til gode venner.
Flatt og fleksibelt
Hva ville rømmegrøt, soll og spekemat vært uten potetflatbrød? For ikke å snakke om rakfisk og lutefisk – for ikke å glemme som tilbehør til Akevitten! Flatbrødet er uløselig knyttet til alle disse rettene. Mange av våre tradisjonsrike matretter assosieres med flatbrødet og Hulda Garborg omtalte flatbrødet som norges nasjonalbrød – flatbrødet kan nytes sammen med det meste. Til en god forrett, som tilbehør til hovedmåltidet eller kanskje som en lettvinn snack med deilig, ferskt smør, ost, skinke, fisk eller rømme dipp.
Potetflatbrødet har sterke røtter i Innlandet og på Toten selv om potetbrød nok er mye mer utbredt i det ganske land sammenlignet med søskenbarn Erterbrød. Østre Toten har potetplanten i sitt kommunevåpen, og det er ikke uten grunn da det er et av Norges aller viktigste og største potetproduserende områder. Med vårt Toten terroire og stabile innlandsklima får vi smakfulle poteter som egner seg til foredling i alle former – fast som flytende.
Trend forskere spår at flatbrød vil få en vekst, kanskje på nivå med knekkebrød, basert på økt interesse og fokus på cerealer, alternative vekster og tradisjon. Tørre produkter har også lang holdbarhet som inspirerer til lavere matsvinn.
Vårt potetbrød
Potetbrød bakes på en spesialbygget flatbrødlinje med håndlagde maskindeler fra to gamle linjer fra Ringerike Flatbrødfabrikk på Hønefoss(1929 – 1959) og Toten Flatbrødsfabrikk på Lena(1930-tallet). Et klenodium av en maskin som må behandles med verdighet og følelse for å gi det perfekte flatbrød. Det skal mange timer til før man mestrer og forstår kunsten å bake flatbrød med dette utstyret. All kvalitetskontroll gjøres manuelt av de tre operatørene som baker og pakker flatbrødet.
Potetflatbrødet etter vår oppskrift ble i sin spede begynnelse kun produsert som matgave til jul og påske på Holmen Brænderi. Men det ble så populært at det kom forespørsler om det ikke kunne lansere som et eget produkt. Dette ble en realitet da min far, Håkon Rostad, flyttet produksjonen til Kapp på slutten av 1980-tallet. Siden den gang har vi laget potetbrød for salg til dagligvare, spesialforretninger og fortsatt er matgaver et viktig segment.
Potetflatbrødet har en tydelig smak og lukt av potet. Det har en sjattering av farge fra lyst til kobber brunt og er sprøtt og godt. Poteten gir et mildt og allsidig flatbrød som passer til mye. Vårt flatbrød er crispy, robust og har en forutsigbar form. Av flatbrødelskere beskrives det som et eksklusivt nytelsesprodukt av ypperste klasse. Fasongen passer perfekt i hånden og brødet lar seg lett smøre på, uten å brekke i små biter. Svært vanedannende sier noen. «Kan nesten ikke ha det i huset» sier andre. «Spiser det bare opp med en gang!» sier en entusiast.
En pakke fra vår linje skal ha et spill av farger – som et lite spiselig kunstverk i en eske! Noen vil ha brød som er lite stekt, noen vil ha brød som er mer stekt. En kombinasjon av dette gir også en visuell bevis på at dette er håndverk og ikke” blekt, sjarmløst og blodfattig” flatbrød (sitat fra korrespondanse i arkivet) fra en moderne maskin som gir lik kvalitet til enhver tid. Våre mest lojale ”brukere” eller elskere som de selv definerer seg, gir oss klare tilbakemeldinger hvis vi ikke holder på denne standarden. Det har de gjort i årtier. Det ligger mye stolthet og arv i vårt potetbrød. Noen bestiller sågar ekstra godt stekt – det kan leveres på bestilling. Personlig service er en noe vi er stolte av å kunne tilby.
Bli med en tur inn i bakeriet: