Rømmebrød har lange tradisjoner. Det finnes mange varianter, hvert dalføre i Norge sies å ha sin vesjon og famileoppskrifter går i arv. Noen er veldig tynne og skjøre, noen litt tykkere, noen har mønster og noen med sukker på. Dette er tørre, sprø bakverk med som har vært med oss i alle tider.
Kjært barn har mange navn og slik er det også med denne kaken. Rømmebrød, jønnbrød, avletter, skrivabrød eller tynnbakels er alle laget av en deig av vann, fløte eller rømme, sukker, mel og krydderier.
Før i tida var rømmebrød en vanlig sort «bitetibeta», servert stort sett hele året, men spesielt i den kalde årstida og nærmest obligatorisk til jul. Ved gjestebud, og sikkert ellers når fornemme gjester skulle ha en spesiell oppvartning, ble rømmebrød servert sammen med hetvin, portvin, madeira eller sherry. Det er lett å se for seg små nette krystallglass med noe godt i, kniplingsduk og rømmebrød på stettefat mens gode historier ble fortalt og delt. I Gudbrandsdalen var rømmebrød fast velkomst kost når det kom folk til gards i fine lag som for eksempel bryllup. Da kom rømmebrød og te på bordet som forfriskning etter lang reise. Bruken av kakene er variert og mangfoldig men en fellesnevner er at de skal servers på stettefat som gir litt ekstra herskapelig sus over kaffebordet.
De ble opprinnelig stekt i egne og dertil egnede jern. Disse jernene er i dag blitt antikviteter og samleobjekter, dyre og sjeldne. Kakejern eller bakstejern har røter i forhistorisk tid og er gjennom tidene blitt brukt til å lage nattverdsbrød, men også kaker til fest og høytid. I nåtidens kjøkken er vaffeljernet som er mest i bruk, og for mange blir det ikkje jul uten goro og kromkake – dette er viktige tradisjonsbærere av jern- og takkebakst.
Vi tok over produksjonen av rømmebrød etter Kjell Sletten og Skåbubakeriet i 2000. En liten «mann og kone» bedrift i Skåbu som bakte etter gammel familieoppskrift. Siden den gang har vi bakt rømmebrød på Toten på samme oppsift og med det samme utstyret. Kaken er svært populær og kjente i Innlandet og sågar også nå i Singapore etter den ble presentert der i 2017. Kakene selges dessuten på ved flere turist destinasjoner, på Hurtigruta samt på Gardermoen flyplass og er en populær mat souvernir fra Norge.
Lokale variasjoner
Betegnelsen jønnbrød brukes i Nord-Østerdalen, på Land i Valdres, på Oppdal og i Orkdalen fra Berkåk og Rennebu nedover til Meldalen, i Sunndalen og Øksendalen og på Ålvundeid, samt i de østerdalske nybyggerbygdene i Bardu og Målselv i Troms. Da Bardu kommune markerte sitt 150 års-jubileum i 2005, fikk de laget et jønnbrød-jern med kommunevåpenet.
Navnet tynnbakels blir brukt i indre deler av Romsdalen, mens avletter, som kommer av det kirkelige ordet oblat, hovedsakelig blir brukt i Gudbrandsdalen og Folldalen, som tidligere hørte til Gudbrandsdalen. Det blir også brukt i Eikesdalen, der flertallsformen er avlette i nyere dialekt. Andre navn som blir brukt i Nord-Østerdalen er stekbrød og godbrød.
Det er viktig å ta vare på disse gamle tradisjonene slik at også nåværende og kommende generasjoner kan ta med seg viktige matkulturbærere inn i en ny tid og finne nye bruksområder.
Vårt rømmebrød
Hos oss stekes rømmebrød på en spesialbygget takke. Deigen blandes, eltes og kjevles ut. Kakene trykkes ut og stekes på takken. Alt arbeidet er manuelt og man må være svært rask på hånden og nøyaktig for å lykkes med baksten. Kakene blir fort brent på takken! All kvalitetskontroll og pakking gjøres også manuelt. Dette er håndtverk i ordets rette forstand.
Rømmebrød har en søt, mild og varm smak med hint av kanel og kardemomme. For mange smaker dette jul og noen bruker det også som julekake og den passer perfekt til multekremen. Men smaken passer like godt til is og krembaserte desserter og frukt hele året. Noen har det til kaffen, noen som fast avrundning av frokosten når det skal være noe ekstra. Rømmebrød kan spises som det er eller så smører man – forsiktig – meierismør på halvparten av baksten, bryter den i to, og legger den usmurte delen over den smurte. Passer også perfekt til en skarp blåmuggost. En fin liten gave å ta med som hilsen til nær eller fjern.
Rømmebrød er en historisk takkebakt kake med mange og lange tradisjoner fra mange deler av Norge. En lite nasjonalromantisk stykke Norge. Rømmebrød ble bærer av Spesialitetsmerket i juni 2018.
Foto: Arild Kristiansen
Foto: Lise von Krogh