Erterbrødet fra Toten har fått Spesialitet-merket. Erterbrød er fast tilbehør til spekemat, rakfisk og lutefisk for ikke å glemme som tilbehør til Akevitten!
Mange av våre tradisjonsrike matretter assosieres med flatbrødet – og da spesielt Erterbrødet. Erterbrødet har en særegen smak og lukt av gule erter. Det har en gyllen farge og er sprøtt og godt. Av erterbrødelskere beskrives det som et eksklusivt nytelsesprodukt av ypperste klasse. Fasongen passer perfekt i hånden og brødet lar seg lett smøre på, uten å brekke i små biter.
Spesialitet-merket blir tildelt norske matprodukter som oppfyller og kan dokumentere de kvalitets- og spesialitetskravene som gjelder for Spesialitet-ordningen. Godkjenningen gir for tre år av gangen, og må deretter fornyes. Det sorte merket viser deg vei til unike smaksopplevelser produsert av lidenskapelige produsenter. Spesialitet-merkede produkter er noe utenom det vanlige, enten fordi det er brukt en spesiell råvare eller fordi det er produsert etter en spesiell metode. Matmerk eier Spesialitet-merket og det er et uavhengig fagutvalg med bred faglig kompetanse som bistår oss i å godkjenne søknadene.
Fagutvalget konkluderte enstemmig om at Erterbrød er en verdig bærer av Spesialitet-merket både ut i fra en unik smak med særpreg, konsistens og historie.
Utvalget besto av følgende:
- Lars Sponheim, tidligere landbruksminister, nærings- og handelsminister og Venstre leder
- Terje Martiniussen, Adm. Dir. Eksportutvalget for Fisk
- Ragnhild Solheim, Forskningsdirektør UMB, Ås
- Nina Sundqvist, Adm. Dir. Matmerk
- Halvor Heuch, Produktutviklingssjef hos Arcus Produkter AS og destillatør. Forfatter av flere bøker om norsk Akevitt og norske mattradisjoner
- Kathrine Klevland, Styreleder i Norges Bygdekvinnelag i fire år
- Inger Solberg, Direktør landbruk og marin, Innovasjon Norge
- Nils Geitle, Adm. Dir i De historiske Hotell & spiserier
- Harald Osa, en av de mest prisbelønnede norske kokker. I ledelsen for Norsk Matkultur
- Heidi Bjerkan, Kjøkkensjef ved Kongehuset