• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Holmen Crisp AS

Tradisjonsbakst & glutenfritt mel

  • Bakst
    • Holmen Crisp Erterflatbrød
    • Holmen Crisp Potetflatbrød
    • Rømmebrød
  • Jytte
    • Jytte Arv (Original)
    • Jytte Teff
    • Jytte Fibra
    • Jytte 5 Slag (Mix)
    • Jytte Crispy Teff Flakes
    • Slik baker du med Jyttemjøl
  • Oppskrifter
  • Nyheter
  • Om oss
    • Kontakt oss
    • Bakeriet
  • Nettbutikk

Historien om rømmebrød

20. juni 2017 by Camilla Rostad

Rømmebrød har lange tradisjoner. Det finnes mange varianter, hvert dalføre i Norge sies å ha sin vesjon og famileoppskrifter går i arv. Noen er veldig tynne og skjøre, noen litt tykkere, noen har mønster og noen med sukker på. Dette er tørre, sprø bakverk med som har vært med oss i alle tider.

Kjært barn har mange navn og slik er det også med denne kaken. Rømmebrød, jønnbrød, avletter, skrivabrød eller tynnbakels er alle laget av en deig av vann, fløte eller rømme, sukker, mel og krydderier.

Før i tida var rømmebrød en vanlig sort «bitetibeta», servert stort sett hele året, men spesielt i den kalde årstida og nærmest obligatorisk til jul. Ved gjestebud, og sikkert ellers når fornemme gjester skulle ha en spesiell oppvartning, ble rømmebrød servert sammen med hetvin, portvin, madeira eller sherry. Det er lett å se for seg små nette krystallglass med noe godt i, kniplingsduk og rømmebrød på stettefat mens gode historier ble fortalt og delt. I Gudbrandsdalen var rømmebrød fast velkomst kost når det kom folk til gards i fine lag som for eksempel bryllup. Da kom rømmebrød og te på bordet som forfriskning etter lang reise. Bruken av kakene er variert og mangfoldig men en fellesnevner er at de skal servers på stettefat som gir litt ekstra herskapelig sus over kaffebordet.

De ble opprinnelig stekt i egne og dertil egnede jern. Disse jernene er i dag blitt antikviteter og samleobjekter, dyre og sjeldne. Kakejern eller bakstejern har røter i forhistorisk tid og er gjennom tidene blitt brukt til å lage nattverdsbrød, men også kaker til fest og høytid. I nåtidens kjøkken er vaffeljernet som er mest i bruk, og for mange blir det ikkje jul uten goro og kromkake – dette er viktige tradisjonsbærere av jern- og takkebakst.

 

Vi tok over produksjonen av rømmebrød etter Kjell Sletten og Skåbubakeriet i 2000. En liten «mann og kone» bedrift i Skåbu som bakte etter gammel familieoppskrift. Siden den gang har vi bakt rømmebrød på Toten på samme oppsift og med det samme utstyret. Kaken er svært populær og kjente i Innlandet og sågar også nå i Singapore etter den ble presentert der i 2017. Kakene selges dessuten på ved flere turist destinasjoner, på Hurtigruta samt på Gardermoen flyplass og er en populær mat souvernir fra Norge.

Lokale variasjoner

Betegnelsen jønnbrød brukes i Nord-Østerdalen, på Land i Valdres, på Oppdal og i Orkdalen fra Berkåk og Rennebu nedover til Meldalen, i Sunndalen og Øksendalen og på Ålvundeid, samt i de østerdalske nybyggerbygdene i Bardu og Målselv i Troms. Da Bardu kommune markerte sitt 150 års-jubileum i 2005, fikk de laget et jønnbrød-jern med kommunevåpenet.

Navnet tynnbakels blir brukt i indre deler av Romsdalen, mens avletter, som kommer av det kirkelige ordet oblat, hovedsakelig blir brukt i Gudbrandsdalen og Folldalen, som tidligere hørte til Gudbrandsdalen. Det blir også brukt i Eikesdalen, der flertallsformen er avlette i nyere dialekt. Andre navn som blir brukt i Nord-Østerdalen er stekbrød og godbrød.

Det er viktig å ta vare på disse gamle tradisjonene slik at også nåværende og kommende generasjoner kan ta med seg viktige matkulturbærere inn i en ny tid og finne nye bruksområder.

Vårt rømmebrød

Hos oss stekes rømmebrød på en spesialbygget takke. Deigen blandes, eltes og kjevles ut. Kakene trykkes ut og stekes på takken. Alt arbeidet er manuelt og man må være svært rask på hånden og nøyaktig for å lykkes med baksten. Kakene blir fort brent på takken! All kvalitetskontroll og pakking gjøres også manuelt. Dette er håndtverk i ordets rette forstand.

Rømmebrød har en søt, mild og varm smak med hint av kanel og kardemomme. For mange smaker dette jul og noen bruker det også som julekake og den passer perfekt til multekremen. Men smaken passer like godt til  is og krembaserte desserter og frukt hele året. Noen har det til kaffen, noen som fast avrundning av frokosten når det skal være noe ekstra. Rømmebrød kan spises som det er eller så smører man – forsiktig – meierismør på halvparten av baksten, bryter den i to, og legger den usmurte delen over den smurte. Passer også perfekt til en skarp blåmuggost. En fin liten gave å ta med som hilsen til nær eller fjern.

Rømmebrød er en historisk takkebakt kake med mange og lange tradisjoner fra mange deler av Norge. En lite nasjonalromantisk stykke Norge. Rømmebrød ble bærer av Spesialitetsmerket i juni 2018.

Foto: Arild Kristiansen

Foto: Lise von Krogh

Filed Under: Nyheter Tagged With: kaffemat, rømmebrød, takkebakst

Primary Sidebar

I vårt bakeri på Toten lager vi tradisjonsbakst basert på lokale råvarer. I vår glutenfrie mølle maler vi mel til Jytte serien fra naturlig glutenfrie råvarer med optimalt næringsverdi. En spesiell kombinasjon av tradisjon og innovasjon. Vi formidler matkultur gjennom ekte og naturlige produkter basert på nøye utvalgte råvarer.. Read more.

Nyeste oppskrifter

Glutenfri pizzabunn

Glutenfrie matmuffins

Glutenfri snickers kake med Teff flakes

Glutenfritt brød uten gjær

Glutenfrie grove vafler

Finn din oppskrift

Arv bakst bokhvete honning boller brød bygdeutviklingspris bær dessert eplekake erterbrød Erterflatbrød flatbrød frø glutenfri glutenfri jul glutenfritt glutenfritt mel her dyrker vi Holmen Crisp honning av bokhvete julebakst julekaker jul med jytte Jytte Jytte 5 Slag Jytte Arv Jytte Crispy Teff Flakes Jytte Fibra Jytte Håndtverksmjøl Jytte Teff kake mine beste muffins ny pakkemaskin OlssønBarbieri oppskrift pannekaker Potetflatbrød rabarbra rømmebrød sjokolade småkaker Spesialitet takkebakst Teff
Flatbrød laget med kjærlighet ❤️ Husk Potetflatbrød og Erterbrød til Påske! Perfekt til spekemat, oster eller supper - eller bare en real dobbeltdekker med godt smør 😋 #flatbrød #norgesnasjonalbrød #erterbrød #potetflatbrød #godpåske #spekemat ... Se merSe mindre

Bilder

Les på Facebook
· Del

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Holmen Crisp AS er sertifisert Miljøfyrtårnbedrift.

Footer

Jytte

Holmen Crisp lager glutenfritt mjøl i mølla på Kapp. Jytte serien består av Arv, 5 Slag, Fibra og Teff samt en frokost flakes. Les mer.

Tradisjonsbakst

Holmen Crisp baker tradisjonelle Erterflatbrød, Potetflatbrød og Rømmebrød på Toten. Les mer.

Slik baker du med Jytte!

Jyttemjøl er enkelt å arbeide med. Melet opprører seg som hvetemel men absorberer mer veske. Les mer.

Search

  • Facebook
  • Instagram
  • Personvern og informasjonskapsler

Copyright © 2023 · Infinity Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in