• Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Holmen Crisp AS

Tradisjonsbakst & glutenfritt mel

  • Bakst
    • Holmen Crisp Erterflatbrød
    • Holmen Crisp Potetflatbrød
    • Rømmebrød
  • Jytte
    • Jytte Arv (Original)
    • Jytte Teff
    • Jytte Fibra
    • Jytte 5 Slag (Mix)
    • Jytte Crispy Teff Flakes
    • Slik baker du med Jyttemjøl
  • Oppskrifter
  • Nyheter
  • Om oss
    • Kontakt oss
    • Bakeriet
  • Nettbutikk

Historien om erterbrød

5. mai 2017 by holmencrisp

Fortalt av Pål Gihle – bonde, hobby historiker og vikingkjenner fra Toten.

Erter og spesielt gråerter har vært dyrket i Norge helt tilbake til vikingtiden. De første skriftlige opplysninger om at erte dyrking var vanlig i Norge finnes i Magnus Lagabøters landlov som ble vedtatt i år 1247.

I gamle gravfunn er det funnet flere stekepanner av jern som antas å være fra 600 – 800 årene. Disse ble brukt til å steke brød. At ertermel var en viktig bestanddel i baksten finnes det flere tegn på. Først etter 1500 har det vi kaller flatbrød utviklet seg.

På bygdene lags Mjøsa og spesielt Toten ble det dyrket erter, og dette ble malt til ertermel og så ble ertebrødet bakt. Av ertermel bakte de mye ertelefse som ved lagring ble hard. Denne lefsa inneholder mange av de viktigste næringsstoffene, og ikke minst fiber var god å ha som niste når det ble brettet sammen og gode fleskebiter ble lagt i mellom. Den ble lagt direkte i nisteskreppe når det var skogsarbeid og annet tungarbeid som krevde god tilførsel på sunn og energi givende mat.

På Toten besto ”mårrabiten” til arbeidafolket av erterbrød og flesk, og noen ganger med en liten dram til. Fortsatt er erterbrød eller erteflatbrød like aktuelt, og den gamle mattradisjonen må holdes ved like både som tilbehør til annen mat og som egen rett, her er det bare å bruke fantasien og prøve seg frem.

Les hele historien:

Pål Gihles hirtorie om erter og erterbrød

 

Filed Under: Nyheter Tagged With: erter, erterbrød, gråerter

Primary Sidebar

I vårt bakeri på Toten lager vi tradisjonsbakst basert på lokale råvarer. I vår glutenfrie mølle maler vi mel til Jytte serien fra naturlig glutenfrie råvarer med optimalt næringsverdi. En spesiell kombinasjon av tradisjon og innovasjon. Vi formidler matkultur gjennom ekte og naturlige produkter basert på nøye utvalgte råvarer.. Read more.

Nyeste oppskrifter

Glutenfritt bananbrød med Jytte Fibra

Glutenfritt surdeigsbrød

Glutenfrie pannekaker og lapper

Glutenfrie matmuffins

Glutenfri pizzabunn

holmencrisp

Holmen Crisp
Enkelt, friskt, sunt og smakfullt - make a bowl me Enkelt, friskt, sunt og smakfullt - make a bowl med potetflatbrød til 👌 #bowl #flatbrød #crispy #coolcombo #potetbrød #potetflatbrød #holmencrisp #summerfeeling #5omdagen #grønnmatglede
Fetetirsdag er tirsdag etter fastelavnssøndag. De Fetetirsdag er tirsdag etter fastelavnssøndag. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, egg og smør - det blir det pannekaker av - dermed pannekakedagen! Fleskepannekaker, blinis, crêpes - det finnes mange varianter. Prøv våre Teff pannekaker med bacon. Oppskrift på web #pannekakedagen #teff #glutenfritt #fleskepannekaker #fetetirsdag #jytte
Enten det blir tradisjonelle fastelavens boller, a Enten det blir tradisjonelle fastelavens boller, alternativ rømmebrød fastelavens med multekrem eller valentines med flatbrød ❤️ ønskes en flott helg med dine nærmeste #valentine #morsdag #fastelavnsboller #kinderegg #staysafe #glutenfritt #flatbrød #rømmebrød
Du skjønner du har en maskin med sjel når den e Du skjønner du har en maskin med sjel når den er så glad for å være igang igjen etter julefri at den lager hjerter i flatbrødet 😅🥰❤️ #flatbrødmedsjel #erterbtød #potetbrød #tradisjon #godoggammel #holmencrisp #spesialitetsmerket #hjerter #myvalentine #findaheartshareaheart
Har du noen bananer som har blitt litt brune? Da e Har du noen bananer som har blitt litt brune? Da er dette en perfekt oppskrift 👌 Og så smaker det SÅ godt! Oppskrift  link i bio #bananbrød #glutenfritt #brunebananer #glutenfri #jytte #ikkekaste #holmencrisp #smakergodt
Uke 5 og 6 er det -30% på FRI FOR produkter hos M Uke 5 og 6 er det -30% på FRI FOR produkter hos Meny! Ellers finner du alltid hele serien i vår nettbutikk Jytte.no #jytte #meny #frifor #holmencrisp #lokalmat #glutenfritt #sunnhverdag #matskatt
Load More... Følg oss på Instagram

Finn din oppskrift

bakst bokhvete honning boller brød bygdeutviklingspris bær dessert DOGA merket eplekake erterbrød Erterflatbrød flatbrød frø glutenfri glutenfri jul glutenfritt glutenfritt mel her dyrker vi Holmen Crisp honning av bokhvete julebakst julekaker jul med jytte Jytte Jytte 5 Slag Jytte Arv Jytte Crispy Teff Flakes Jytte Fibra Jytte Håndtverksmjøl Jytte Teff kake mine beste muffins ny pakkemaskin OlssønBarbieri oppskrift pannekaker Potetflatbrød rabarbra rømmebrød sjokolade småkaker Spesialitet takkebakst Teff
Dramatisk og tragisk på Kapp i dag. Brann på Melkefabrikken, vår kjære nabo. ... Se merSe mindre

7 dager siden  ·  

Les på Facebook
· Del

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Holmen Crisp AS er sertifisert Miljøfyrtårnbedrift.

Footer

Jytte

Holmen Crisp lager glutenfritt mjøl i mølla på Kapp. Jytte serien består av Arv, 5 Slag, Fibra og Teff samt en frokost flakes. Les mer.

Tradisjonsbakst

Holmen Crisp baker tradisjonelle Erterflatbrød, Potetflatbrød og Rømmebrød på Toten. Les mer.

Slik baker du med Jytte!

Jyttemjøl er enkelt å arbeide med. Melet opprører seg som hvetemel men absorberer mer veske. Les mer.

Search

  • Facebook
  • Instagram
  • Personvern og informasjonskapsler

Copyright © 2021 · Infinity Pro on Genesis Framework · WordPress · Log in